Jak przyrządzić gulasz?

Składniki: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie*, 200 g masła, 250 g drobnego cukru do wypieków (lub mniej), 4 duże jajka (lub 5 małych), oddzielnie białka i żółtka, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (lub 50 g kaszy manny), aromat waniliowy lub rumowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia /można pominąć/, bakalie: rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, wedle upodobania

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać skrobię ziemniaczaną (lub kaszę manną), proszek do pieczenia, zmiksować. Dodać skórkę pomarańczową i/lub rodzynki, wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 – 25 cm, przez około 60 minut w temperaturze 170°C. Wystudzić w wyłączonym i lekko uchylonym piekarniku. Dowolnie udekorować, np. polewą czekoladową.

Wykonała: Michalina Klimowicz z klasy 8c