Jak przyrządzić spaghetti?

Składniki: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 marchewka, 300g mięsa mielonego, 2 łyżki oleju, 1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej (ok. 400ml), 3 łyżki przecieru pomidorowego, 100ml wywaru mięsnego, 2 łyżeczki suszonego oregano, sól, pieprz, 300g makaronu Spaghetti, tarty parmezan do posypania,

Cebulę i czosnek obrać i poszatkować. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek chwilkę podsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone. Kolejno dodać marchewkę. Wszystko razem chwilę smażyć. Dodać pomidory w puszcze (razem z sosem z puszki), przecier pomidorowy i wywar. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. Przyprawić solą, pieprzem i oregano. Spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. (Nie przelewać zimną wodą). Spaghetti rozłożyć na talerzach. Polać sosem z mięsem i posypać parmezanem.

Wykonała: Michalina Klimowicz z klasy 8c